Hem
Båten
Båtens historia
Besättning
Resebrev
Bilder
Förberedelser
Litteraturförteckning
Sponsorer
Länkar
Kontakt
Båtens historiaHär är Isis i tidningen 1974. Tyvärr misstog sig journalisten på modellen.


När vi köpte båten visste vi inte speciellt mycket om hennes historia. I papperna kunde man läsa att hon var byggd på Valls båtbyggeri i Sjötorp. Vi tyckte att det kunde vara kul att känna till mer om hennes ursprung och inledde därför lite efterforskningar.

Vi lyckades hitta en marina i Sjötorp som vi tog kontakt med och som tur var kände de väl till Valls båtbyggeri. Varvet hade bytt namn och hette numera Riwall. Följaktligen ringde vi nu till Riwall och de kom vagt ihåg båten. Någon på plats kom ihåg att en man vid namn Göran Eriksson hade byggt henne på varvet någon gång under 70-talet. Göran fanns numera på Frölunda verkstad i Älgerås. Till slut fick vi så tag i mannen som tillverkat och ritat vår båt. Det var intressant att höra hans berättelse om båten. Vi vet nu bla att vi är den femte ägaren, att båten från början hette Reptil och att hon sedan dess burit namnen Teddy, Pecten Maximus och Isis. Vi har valt att behålla Isis som är det namn som hon burit sedan 1997.

Göran Eriksson byggde och ritade Isis 1973 då hette hon Reptil I och var 9,75 lång och 3,15 bred. Ritningarna på henne är senare sålda till Stockholm men Göran är osäker på om den byggts i fler exemplar. Han har hort att den blev byggd i två exemplar till och då med högre och bredare akter. Isis byggdes för familje- och kappsegling och det var många år senare som hon gjordes om till långfärdsseglare av sin andra agare. När hon föddes så hade hon en tvåcylindrig Volvo Penta MB10 som motor som senare byttes ut 91 till den hon har idag. Båten byggdes i 3 mm stål och med ett starkt skellett.

Båten byggdes med en negativ spånglinje och med en lättare köl. Göran berättar att alla hans båtar är byggda en dimension starkare än de behövde vara. Göran har gjort totalt nio stålbåtar och fem arbetsbåtar. Isis byggde han som vi tidigare nämnt på Valls båtbyggeri i Sjötorp där han arbetade på henne varje dag mellan 16.30-21.00. När dagen var slut skrev han nya order till sig själv om vad han skulle göra nästföljande dag. På så sätt tog det ungefär en vinter att få båten klar. Sen tog det naturligtvis längre tid att få klart inredning och rigg. Masten är en Seldén och det är fortfarande originalet som står. Göran var den förste som fick köpa en Seldén mast i bitar.

Idag bor Göran i Älgarås, är 70 år gammal och arbetar på Frölunda Verkstad i Älgarås med bilar. Isis längre syster byggde han 1987 och den har han kvar i Vänern än idag.

 

Isis kappseglades en hel del i Vänern och har bland annat haft ett rekord på en sträcka i Vänern Race. Hon gick då med lys 1,19.

 

Göran sålde båten vidare till Jonny Hackala för 80 000 sek. Vi har korresponderat en del med Göran som tycker att det varit roligt att få se bilder på sin båt. Fast han kände knappt igen henne och när vi ser bilderna från när hon var ung så förstår vi varför. Här brevid kan ni se henne som alldeles nyfödd.

 

xml:namespace prefix = o />

Jonny Hackala var den som byggde om båten till långfärdsbåt och sålde senare båten till ett par i Göteborg som bland annat seglade henne till Västindien. 

 

Johan och Elisabet Markström köpte Pecten Maximus 1997 för 215 000 sek och döpte om henne till Isis. De köpte henne med syftet att långfärdssegla och de gjorde om nästan hela båten. De blästrade och gjorde vid utsidan, byggde doghouse, peke, höjde mantåget, bytte alla rutor till 15mm plexiglas, svetsade rost fri relingslist direkt i skrovet istället för bultad aluminium, drog om elen och förlängde båten med en ankstjärt. De rev ut all inredning och slipade bort rost, målade med rostskyddsfärg och gjorde om henne inuti efter deras smak. 1999/2000 genomförde de sin långfärdssegling som gick till Västindien. Under de åren som de hade båten köpte de även  radar, vindgenerator, solpaneler, autopilot, gps, ekolod, vhf, kortvågsradio med digitalt modem, dinge med 8 hk motor, rulle till försegel. Vi kopte henne av dem i november 2002.

 

Vi har hittills slipat bort all rost inuti och målat med en färg som heter Isotrol, köpt storsegel, målat om utsidan och reparerat diverse små saker. Nar vi kom till Trinidad lyfte vi upp henne pa land och malade om dacket med antiskid for att man skulle fa battre faste. 

 

Man känner verkligen att det är mycket kärlek och arbetstimmar nerlaga på båten genom åren. Vi har varit mycket nojda med henne och har litat fullt ut pa henne i alla lagen. Hon ar otroligt robust men seglar trots det mycket bra.

 

Isis är nu såld och kommer förhoppningsvis att ge sig ut på nya äventyr.

 

Det är en fantastisk båt!